Sådan planlægger du din have

Havearbejde er en kunst der har eksisteret i mange år, og folk elsker at have haver i deres hjem. Dette skyldes de mange æstetiske egenskaber og værdier, som en have tilføjer til et hus. Men hvordan begynder man at planlægge en have?

 

Som nybegynder inden for havekunst kan du opleve nogle udfordringer ved at starte en have, og du kan være nødt til at få hjælp fra en professionel gartner til at hjælpe dig. Du kan dog sagtens klare dig selv uden en erfaren gartner, og nedenstående tips vil sætte dig på vej mod den dejlige have, du altid har drømt om.

Spørg dig selv hvorfor du har brug for en have

Inden du går i gang med at anlægge din have, skal du spørge dig selv om hvad formålet er med haven; har du tænkt dig at bruge haven til at dyrke mad eller blot til æstetiske formål? Du skal også spørge dig selv, om du er villig til at afsætte nok tid til at passe din have. Disse spørgsmål vil hjælpe dig med at beslutte, om du skal anlægge en have eller ej, og de vil også hjælpe dig med at holde dig fokuseret på dine planer.

Undersøg forskellige havestile

Det næste skridt er at undersøge forskellige havestile. Det kan selvfølgelig være, at du allerede har en havestil i tankerne, og i så fald er det, der er tilbage, bare at arbejde på at gennemføre den. Men hvis du ikke har nogen stil i tankerne, findes der i dag flere forskellige haveindretninger, og du kan vælge en, der passer til din personlighed og dine behov.

 

Der er den japanske, miljøvenlige, kystnære, middelhavs- og mange andre havestilarter derude. Beslut dig for, hvilken type planter du vil have i din have. Når du beslutter dig for, hvilke planter du skal bruge i din have, skal du overveje de planter, der trives godt i dit område. Hvis du ikke tager højde for dette, kan det resultere i en have fuld af døde afgrøder.

Find en passende placering til din have

Sørg for at placere din have på et sted, hvor den kan få mindst seks timers direkte sollys hver dag. Det ville være endnu bedre, hvis dette solrige område ligger ved siden af en egnet vandkilde til vanding. Det giver de mest optimale betingelser for din have.

Hvorfor du måske har brug for at få hjælp fra en professionel gartner

Processen med at planlægge en have kan være ret overvældende, og derfor er der professionelle gartnere, som kan hjælpe dig. Disse personer har de kvalifikationer der skal til for at sikre, at din haveplanlægningsproces forløber gnidningsløst og succesfuldt. De kan teste din jord for frugtbarhed, og hjælpe dig med at vælge de bedste afgrøder, der vil trives godt i din have.