Hollænderøens historie

Gode gamle Amager. Alle har et forhold til øen, hvad enten man har besøgt den eller ej. Øen, der er gået fra hollændernes fyrstendømme til skraldeøen til i dag at være det sted i landet, hvor flest socialklasser lever tættest på hinanden. Amager er et særligt lille mikroklima i Danmark, og et som vi for alt i verden bør beskytte, da det er unikt og uerstatteligt.

 

Hollændernes oase

Amager blev bygget på skrald, det er der vist ikke mange i dag, der er i tvivl om, men det er en mindre kendt historie, at øen oprindeligt var bosted for et hollandsk mindretal i Danmark. Holland og Danmark minder på mange måder om hinanden, da det er små lande uden bjerge, hvor vi skal få det meste ud af pladsen, og det gjorde hollænderne på Amager så sandelig.

 

I dag kan man stadig se, hvordan hollænderne fik maksimeret pladsen på Amager, når man går gennem de smalle gader med lejligheder på begge sider. De orange er siden hen blevet skiftet ud med alt fra gamle arbejdere til hippe studerende, men hollænderne har efterladt sig et eftermæle ulig noget andet i Danmark.

 

Da mindretallet var den dominerende befolkningsgruppe på Amager, så var øen de facto under hollandsk lovgivning. De havde deres egne regler og love, der passede til hjemstavnen, og selvom Amager i dag ikke har sine egne lovtekster, så betragter de fleste amagerkanere øen som sit eget lille land frem for en del af København og Danmark.

 

Dagens Amager

Man kan stadig finde meget af det gamle Amager, når man går rundt på øen, men den del bliver stille og roligt udvisket i takt med, at store kulturelle flagskibe er rykket derud. DR Byen, Fields og Royal Arena har gjort Amager til et socialt og kulturelt knudepunkt, og selvom øens fodboldhold Fremad Amager forsøger at holde fast i arbejderklassens traditioner, så er Amager ikke længere et sted, man bør frygte men et sted, mange gerne vil flytte til.

 

Der er aldrig et stille øjeblik på Amager, og hvad enten du er studerende, kunstner eller direktør, så er der områder, til dig. Øen er meget blandet og har et større spænd mellem samfundets forskellige grupper end resten af landet, og det gør Amager til det ideelle sted at slå sig ned, hvis man gerne vil opleve hele paletten af den danske befolkning.

 

Når du så har slået dig ned på øen, så er det vigtigt at tage dig godt at dit nye hjem. Amager er som bekendt bygget på skidt og skrald, og der er ingen grund til at give øen et dårligere omdømme, end den allerede har. Husk derfor at få kloakservice Amager, når din kloak eller dit afløb er stoppet til, så du ikke får æren af at gense, hvordan øen oprindeligt opstod.