De forskellige typer lufthavne

Lufthavne klassificeres af IATA (International Air Transport Association) i tre kategorier: internationale, nationale og regionale lufthavne. Nationale lufthavne er yderligere underkategoriseret i indenlandske og fælles faciliteter.

Internationale lufthavne har omfattende formaliteter og procedurer for paskontrol, told, indvandring og karantæne, som er pålagt af værtslandene. I almindelighed, er internationale lufthavne meget større end indenlandske eller regionale lufthavne og har et bredere udvalg af faciliteter. De har typisk længere start- og landingsbaner og flere rullebaner, så de kan rumme store fly som f.eks. A380-flyene.

Nationale lufthavne kan være ejet og drevet af staten, af et enkelt selskab eller af et joint venture mellem to eller flere selskaber. Indenrigslufthavne er mindre end internationale lufthavne og har normalt kun én terminalbygning. Fælles faciliteter anvendes af både indenlandske og internationale flyselskaber.

Regionale lufthavne er typisk mindre end nationale lufthavne og har kortere start- og landingsbaner, som kun kan rumme små fly. De ligger ofte i fjerntliggende områder eller i lande med mindre udviklet infrastruktur.

Der findes også et par andre typer lufthavnsklassifikationer, f.eks: :

– Lufthavne med ruteflyvning: Disse lufthavne har regelmæssige flyvninger til og fra andre lufthavne.

– Lufthavne med ruteflyvning: Disse lufthavne har ingen ruteflyvning og tilbyder kun charter- eller privatflyvninger.

– Lufthavne med militær service: Disse lufthavne anvendes af militæret til træning, operationer og transport.

– Lufthavne med almindelig luftfart: Disse lufthavne anvendes af små fly til private eller forretningsrejser.

De forskellige typer af lufthavnsklassifikationssystemer hjælper med at kategorisere lufthavne efter størrelse, faciliteter og beliggenhed. Dette hjælper de rejsende med at vælge den rigtige lufthavn til deres behov og gør det lettere for flyselskaberne at planlægge deres ruter. Det hjælper også myndighederne med at styre lufttrafikken og regulere lufthavnsdriften.

Hvilke er de største lufthavne?

Verdens største lufthavne målt på det samlede areal ligger alle i USA og Canada. Denver International Airport er den største med et areal på 53 kvadratkilometer, efterfulgt af Dallas/Fort Worth International Airport med et areal på 35 kvadratkilometer. Toronto Pearson International Airport ligger på tredjepladsen med et areal på 27 kvadratkilometer

Disse tre nordamerikanske giganter er betydeligt større end nogen anden lufthavn i verden. London Heathrow dækker f.eks. kun 12 kvadratkilometer land.

Selv om størrelse ikke er alt, giver det disse lufthavne en betydelig fordel, når det drejer sig om at håndtere store trafikmængder. De kan uden problemer rumme flere fly og passagerer og har plads til at bygge omfattende infrastruktur som f.eks. flere landingsbaner og terminalbygninger

Så hvis du er på udkig efter en rejse til store lufthavne, så behøver du altså ikke rejse længere end Paris eller London.